Bunları Okumadan KPSS'ye Girmeyin!

Bunları Okumadan KPSS'ye Girmeyin!



Milyonlarca adayın devlet memurluğuna hak kazanabilmek için, zorlu hazırlık dönemi geçirip ter döktüğü Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) artık sayılı günler var.

Zorlu maraton Mayıs’ta genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri aşaması ile başlayacak. Adaylar sınavın sonucuna göre garanti iş kapısı olarak görülen ‘devlet memurluğu’ için başvurabilecekler. 97 bin kadro için lise ve üniversite mezunu toplamda 4 milyon civarı aday yarışacak. Sınavdaki performansı, öncesindeki hazırlık sürecinin verimliliği kadar, testleri çözmedeki davranış kalıpları ve ruh hali de etkiliyor. Hatta bir gün evvelindeki tercihler, salona gelinen zaman ve nelerin yenilip tüketildiği de…

Yeni Hayat gazetesi'nin haberine göre; Eğitim Uzmanı Bahadır Akgül’ün adaylara tüyo, taktik ve tavsiyeleri şöyle:

Kapsamlı konu tekrarı yapmayın. Bu saatten sonra yapacağınız konu tekrarları konuyu anlamadan ziyade karıştırmanıza neden olabilir.

Günde en az iki deneme çözün. Çözümlerden birini sınava giriyormuş gibi sınav saatinde ve öngörülen zaman sürecinde, diğerini ise soru bankası şeklinde ve zamanı dikkate almadan uygulayın.

Sizi sınava odaklanmaktan uzaklaştıracak İnternet dünyasına daha az vakit ayırın.

Sınava ilişkin kaygı düzeyinizi yükseltmeyin. Bu aşamadan sonra daha fazla çalışmanız mümkün değil. Eldeki bilgiyi verimli kullanmaya bakın.
Önceki yıllarda çıkmış KPSS sorularını mutlaka gözden geçirin. ALES sorularına da göz atmakta fayda var.

Sınavdan önceki akşam ya da sınav sabahı herhangi bir yakınınızla sınav performansınıza yönelik görüşme yapmayın. Dilekler, beklentiler sizi kaygı durumuna sürükleyebilir.

Beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat edin. Her zamanki uyku düzeninize ve rutin yemek saatlerinize uyun. Daha fazla uyku ya da daha az uyku uyumanız ya da öğün alışkanlığınızı değiştirmeniz biyolojik saatinizle çelişebileceği için sizi zor durumda bırakabilir. Sınav sabahı iyi bir kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin, sınavdan önceki akşam ağır yemekler yemeyin.

8 SORUDA KPSS

KPSS Nedir? Kamuda görev almak isteyen (memur, öğretmen, yönetici vb.) üniversite mezunlarının yılda bir kez iki ya da üç (öğretmen adayları iki oturuma girerken, memur adayları yalnızca bir oturuma girmektedirler) oturum şeklinde katıldığı bir merkezî sınavdır.

KPSS kaç yılda bir yapılır? Öğretmenlik ve A grubu her yıl , Lisans ve Önlisans iki yılda bir yapılır. Çift yıllarda sınava katılım daha fazladır.

KPSS sonuçları kaç yıl geçerlidir? Sınav sonuçları 1 yıl geçerlidir. Bir sonraki sınavın yapıldığı tarihe kadar değil, bir sonraki sınavın sonuçlarının açıklandığı tarihe kadar geçerlidir.

KPSS’de yaş sınırlaması var mıdır? ÖSYM’nin yaptığı merkezî yerleştirmelerde üst yaş sınırına pek rastlanmamaktadır. Öğretmen atamalarında yaş sınırlaması yoktur. A grubu atamalarında yaş sınırlaması vardır.

KPSS’de puan türleri ne anlama gelir? KPSS’de 124 puan türü vardır ve her biri farklı bir personel alımı için düzenlenmiştir. Örneğin, KPSS-P1 puanı: İller Bankası uzman yardımcısı ve teknik uzman yardımcısı alımlarında, Merkez Bankası memur alımları vb. yerlerde kullanılırken KPSS-P3 puanı memur, sözleşmeli, işçi ve polis alımlarında, KPSS-P121 puanı Milli Eğitim Bakanlığına öğretmen alımında kullanılır.

Alan sınavı ne demektir? Alan Sınavı, Lisans mezunlarının üniversite eğitimini aldıkları lisans alanına ilişkin yeterliliklerini ölçmeyi amaçlayan bir yarışma sınavıdır. Öğretmenlik alan bilgisi testi Temmuz ayında tek oturum, A grubu alan testi sınavları ise Mayıs ayının son haftasında iki oturum şeklinde yapılmaktadır.

Hangi soruları yaparsam daha fazla puan alırım? KPSS’de herhangi bir sorunun puanının yüksek olması diye bir şey sözkonusu değildir. Her bölümün standart sapması vardır ve bu sapma her yıl değişir. O yıl sınava giren öğrencilerin sınavdaki bölümlere yönelik cevaplama yüzdelerinin fazlalığı ya da azlığı bölümlerin standart sapmasına etki eder.

Hangi konulardan soru gelir? KPSS’de ya da herhangi bir sınavda soru tahmini yapmak zordur. Fakat ÖSYM’nin sınavlarda yokladığı konularda az çok bellidir. Bu yüzden daha önceki yıllarda çıkmış sorulara bakmakta fayda var.


Konular

Top