KPSS din hizmetleri alan bilgisi (dhbt) nedir?

KPSS din hizmetleri alan bilgisi (dhbt) nedir?



DHBT Nedir? Din hizmetleri alan bilgisi testi kısaca dhbt diye adlandırılan sınav daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım alımlarında yapmış olduğu yeterlilik sınavı yerine yapılan bir sınavdır.

Din hizmetleri alan bilgisi testi (dhbt) yeterlilik sınavından ayrıldığı bazı noktalar olmakla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım bu sınava girilmesini şart koşmaktadır.

Yeterlilik sınavı ile dhbt sınavı arasındaki farklardan bir kısmı ise şu şekildedir. Yeterlilik sınavını daha önce Milli Eğitim Bakanlığı kısacası meb tarafından yapılırken , Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi yani dhbt sınavı ise ÖSYM tarafından yapılmaktadır.

Aynı zamanda yeterlilik sınavı her zaman yapılmakla birlikte din hizmetleri alan bilgisi (dhbt) sınavı ise iki yıldır bir defa gercekleşmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığının ilgili mevzuatında yeterlilik sınavının 15 Ekim 2014 yılı itibari ile kaldırılarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, (ÖSYM) Devlet Personel Başkanlığı (DPB) ve Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) arasında imzalanan protokol ile KPSS’ye Başkanlığımız din hizmetleri sınıfına ait kadrolara atanmak isteyenlerin mesleki bilgilerinin ölçüleceği Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) eklenmiştir.Bu bilgiler ışığında yeterlilik sınavı yerine din hizmetleri alan bilgisi testi yani dhbt sınavı eklenmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda, Başkanlığımızca yapılan sınav sonucunda her bir unvan için verilen yeterliğe sahip olma şartı aranmaktadır.

Bu itibarla, Diyanet İşleri Başkanlığı din hizmetleri sınıfına ait kadrolarına 15 Ekim 2014 tarihinden sonra ilk defa açıktan veya sözleşmeli atanacakların KPSS’de Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna ek olarak Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) oturumuna katılmaları ve bu iki oturum sonucunda alacakları puanlara göre hesaplanacak KPSSP-122 (ortaöğretim mezunları için), KPSSP-123 (ön lisans mezunları için) ve KPSSP-124 (lisans mezunları için) puanlarına sahip olmaları gerekmektedir.

KPSS ve Din hizmetleri alan bilgisi (dhbt) sınavları arasında bağlantı söz konusu olmakla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı alımlarda her iki sınava da başvuru yapma ve sınava katılma durumu söz konusu olmaktadır.Din hizmetleri alan bilgisi sınavı (dhbt sınavı) bu genel durum içerisinde ÖSYM’ye devredilmiş durumda olup sınavın organizasyonu ve uygulamasından Diyanet İşleri Başkanlığı değil ÖSYM sorumludur.

DHBT başvurusu, uygulaması, tarihi, saati, süresi ve sınavın yapılacağı iller ve sınavla ilgili diğer bilgiler ilgili yılın KPSS Kılavuzlarında yer alacak, sınav için ayrı bir kılavuz hazırlanmayacaktır.

KPSS başvurularında adayların, DHBT oturumuna katılmak isteyip istemedikleri bilgisi alınacak, katılmak isteyen adayların ilgili yıl KPSS’de bildirdiği başvuru bilgileri geçerli olacaktır.

Adaylar KPSS’ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT’ye katılacaklardır.

Konular

Top