KPSS puan türleri kurumlar - bölümler

KPSS sisteminde 124 adet puan yer almaktadır. Bunlardan P3 (lisans), P93(önlisans) ve P94(lise) puanları B Grubu puanlardır. Önlisans ve lise KPSS henüz yapılmadığı için adaylarımızın kafasını karıştırmamak için onları bu yazıya dahil etmedik. Sınav sonrasında önlisans-lise için farklı bir dosyamız yayınlanacaktır.
KPSSP10 ve P121 PUANLARI
Kurumsal alımlarda kullanılır. MEB tarafından öğretmen atamalarında temel alınan ÖABT’ye katılmayan eğitim adayları P10 ile ÖABT’ye katılanlar ise P121 puanı ile terci yapmaktadır. Ayrıca YÖK,MEB ve ÖSYM gibi kurumlar bu puanlardan uzman yardımcısı alımı da yapmaktadır.
KPSSP3 PUANI
Hem merkezi hem de kurumsal yerleştirmelerde kullanılır. Bazı kurumlar tarafından A grubu uzman yardımcısı alımlarında da kullanılmaktadır. (Bu puan tek yıllarda da hesaplanmaktadır ama bu puanlar ile tercih yapılamaz. Sadece A grubu ve POMEM alımlarında kullanılabilir.)
Merkezi Yerleştirme; Devlet Personel Başkanlığı’nın ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak oluşturduğu listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmasıdır. Yılda iki kez (Kasım-Haziran) yapılır. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile 399 KİT sözleşmeli personel alınır. Kurumsal Yerleştirme; merkezi yerleştirme haricindeki yerleştirmelerdir. Kurumsal yerleştirmelerin özünde tek bir kuruma alım vardır. Burada yerleştirme ve başvurular ÖSYM üzerinden de olabilir ama yine de bu alımlar kurumsaldır. A grubu alımlar da kurumsal alımdır. Kurumsal yerleştirmeler farklı kurumlar tarafından rastgele tarihlerde yapıldığı için bir yıl içinde aynı anda bir çok kurumsal alım olabilir. Ayrıca, kurumsal alım ile kadrolu memur, sözleşmeli personel ve işçi statülerinde personel alınır.
KPSSP3 PUANI İLE BAŞVURU YAPILABİLECEK KURUMLAR
Bazı kurumların A Grubu personel alımları
Sözleşmeli Personel Alımları (4/B, Belediye, Diğer Sözleşme Türleri)
Askeri Kurumların Personel Alımları (Kadrolu veya Sözleşmeli)
Diyanet İşleri Başkanlığı Alımları (Kadrolu veya Sözleşmeli)
Emniyet Genel Müdürlüğü Alımları (Kadrolu)
SYDV Alımları ( İş sözleşmesi imzalanır)
Orman Genel Müdürlüğü mühendis alımları
DSİ Genel Müdürlüğü mühendis alımları
Orman Genel Müdürlüğü muhafaza memurluğu
İşçi Alımları (İş sözleşmesi imzalanır)
Gümrük Bakanlığı kadrolu memur ve sözleşmeli personel alımları
POMEM’lere lisans mezunlarından öğrenci alımı
Adalet Bakanlığı zabit katibi, gardiyan gibi alımlar
DİĞER KPSS PUAN GRUPLARI
Kurumsal alımlarda kullanılır. P3,P10,P121,P93, P94, P122,P123 ve P124 haricindeki puanlardır. A grubu puanlar olarak da bilinen bu puanlar 117 tanedir. Her kurum A grubu kadrolara ilişkin vereceği ilanlarda bu puanlardan birini baz alarak belli bir puan üstü adayı kurumsal sınava çağırarak alım yapar.
Ayrıca, Kalkınma Ajansları da personel alımlarında A Grubu puanları kullanabilmektedir.
NOT : KPSS Lisans sınav sonuçlarında 2 (iki) adet önemli puan türü bulunmaktadır. Bunlar KPSSP3 ve KPSSP121
KPSSP3 PUAN TÜRÜ
P3 puanı, tüm memur, sözleşmeli ve işçi alımlarında kullanılacak ana puan türüdür.
KPSSP121 PUAN TÜRÜ
P121 ise MEB tarafından öğretmenlik alımlarında kullanılacaktır. ÖSYM, P121 puan sonuçlarını ÖABT testi sonuçları açıklandığında ilan edeceğini belirtmiştir.
MEB BRANŞ KONTENJANLARI ARTAR MI?
İşsizlik, hele de uzun bir süredir devam eden işsizlik, insanı hem maddi hem de manevi olarak yıpratan en önemli olgulardan birisidir.
Bu nedenle, bir işe girmek isteyen adaylar ellerinden gelen herşeyi yaparak, yaşanan sürece müdahil olmak ister. Eylemler, internet üzerinden yürütülen mail kampanyaları, memurlar.net forum bölümündeki gruplar, facebook grupları bunlardan sadece bir kaçıdır.
Ancak, 1999 yılından bu yana MEB'in öğretmenlik alım süreçlerini takip eden bir site olarak, şu hususa dikkat çekmek istiyoruz.
1- Yapılan eylemlerle, MEB'i atama yapma konusunda yönlendirmek mümkündür. Geçmişte de çokça görüldüğü üzere MEB atama yapmayacağı ilan ettiği dönemlerde dahi öğretmen almıştır. Bir Bakanın "şu dönemde öğretmen almayacağız" dediği dönemde, başka bir bakan öğretmen ataması yapabilmiştir. (Bakınız Şubat ataması) Özellikle yeni atanan Bakan ve bürokratlar, öğretmen adaylarının taleplerine daha sıcak yaklaşmaktadır.
2- Fakat, yapılan eylemler ile branş kontenjanı artışı sağlamak mümkün değildir, açık haksızlıklar istisna olmak kaydıyla. Örneğin geçen yıl MEB, ÖABT testi uyguladığı bazı öğretmenlik branşlarına hiç kontenjan açmamıştı. Tıklayın.Yine daha önceki yıllarda birer, ikişer kontenjan açtığı bazı teknik eğitim bölümlerine Ağustos alımlarında hiç kontenjan açmamıştı.
Bu nedenle, bugünlerde yeniden artmaya başlayan branş kontenjanlarının arttırılmasına yönelik taleplerin bir anlamı olmayacağını değerlendiriyoruz.
İŞTE MÜDÜR OLMA ŞARTLARI
Asaleten müdür ve kurucu müdür olarak görev yapmış olmak. Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak ayrı ayrı veya toplamda en az 2 yıl asaleten görev yapmış olmak. Müdür yetkili öğretmen olarak en az 3 yıl görev yapmış olmak. Vekaleten veya geçici görevli olarak ayrı ayrı veya toplam en az 2 yıl şube müdürlüğü ve daha üstü görevlerde bulunmuş olmak Vekaleten veya geçici görevli olarak ayrı ayrı veya toplam en az 3 yıl müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görev yapmış olmak. Bakanlığın eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki şef veya daha üstü kadrolarda görev yapmış olmak.
Konular
- Memurlar kıdem tazminatı alır mı?
- Güvenlik soruşturması olumsuz çıkan bir aday, yeniden KPSS tercihinde bulunabilir mi?
- Derece yükselmesinde boş kadro olması şart mıdır?
- KPSS ile KİT'e atananlar 3 yıl başka kuruma geçemeyecek mi?
- 2018/2 KPSS tercihlerinde, bilgisayar sertifikası şartı nasıl olacak?
- 4B kadro statüsü nedir?
- KPSS 2018/2'de boş kalan kadro sayısı açıklandı mı?
- KPSS'de başvuran sayısı düşüyor mu?
- KPSS ile öğretmen atamadaki yeni sistem adayları mağdur eder mi?
- KPSS-2018/9 Tercih Kılavuzu Yayımlandı
- 2018 EKPSS Sınavı Hangi Tarihte Yapılacak?
- KPSS-2018/9 Yerleştirme Sonuçları Belli Oldu
- Engelli işçi alımında hangi puan kullanılmakta, ilanlar nerede yayınlanıyor?
- EKPSS yerleştirme takvimi açıklandı
- Taşerona kadro KPSS adaylarına haksızlık değil mi?
- KPSS'siz özel harekat polisi alımına devam mı?
- EKPS'ye aynı anda iki öğrenimden birden başvurmak mümkün mü?
- Yetiştirme yurdunda kalan çocukların ataması nasıl yapılıyor?
- KPSS ile atanan gencin askerlik şartını taşımıyor diye hakkı yanar mı?
- Atama izni sayısı KPSS ile alım anlamına gelir mi?
- Engelli öğretmen alımı nasıl oluyor?
- EKPSS Branş Sıralamaları Güncellendi
- Ücretli öğretmene KPSS'siz sözleşmeli atama yapılabiliyor mu?
- ÖSYM EKPSS tercih sonuçlarını ne zaman açıklayacak?
- EKPSS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?
- 2018/1 EKPSS ile yerleşenlerden hangi belgeler isteniyor?
- KPSS-2018/4 Tercih Kılavuzu ve Tablolar Yayımlandı
- 2018 EKPSS Temel Soru Kitapçıkları ve Yanıt Anahtarları (%10)
- MEB’den KPSS dershanesi
- MEB KPSS'ye hazırlık kurs programları hazırladı