KPSS b grubu kadroları nelerdir?

KPSS b grubu kadroları nelerdir?



A grubu kadrolar olarak ifade edilen kariyer meslekleri dışında kalan kadro ve görevlerdir. Avukat, memur, psikolog, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, sekreter, daktilograf, hizmetli gibi unvanlar B grubu kadrolara örnek olarak verilebilir. Bu kadrolara mezun oldukları alanlara göre lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunları atanabilir.

Lisans (üniversite) mezunu olarak B grubu kadrolara atanmak isteyen adaylar, genellikle haziran-temmuz döneminde yapılan KPSS-Lisans sınavına girerek, Genel Yetenek Genel Kültür Testini yanıtlamalıdırlar.

İşte KPSS B Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1. KPSS B Memurluk (Lisans) Nedir?

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), ÖSYM Başkanlığı tarafından iki yılda bir (çift yıllarda) Lisans öğrencileri için Mayıs'da, Lise - Önlisans öğrencileri için Ekim'da yapılan bir sınavdır. KPSS B lisans sınavına bir lisans programından mezun olmuş ya da mezun olacak durumda bulunan öğrenciler katılabilir.

2. KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları Nelerdir?

Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadroları KPSS B kadrolarıdır. Kaymakam, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı gibi kadrolar ise KPSS A kadrolarıdır.

3. KPSS B memurluk Kadrolarına Atamalar Nasıl Yapılır?

KPSS B (Lisans) Memurluk adayı, KPSS sonuç belgesinde bulunan KPSS P3 puan türünü merkezi atamalarda veya ara atamalarda kullanabilirler. Merkezi atamalar 2 yıl boyunca her yılın Kasım ve Haziran aylarında ara atamalar ise kurumların belirleyeceği tarihlerde yapılmaktadır. Ara atamalara aynı zamanda "Kurumsal Atama" da denilmektedir.

Sınava giren adaylar, KPSS'den elde ettikleri puanlar ile Kasım ve Haziran aylarında yapılan merkezi atamalarda ÖSYM tarafından hazırlanan tercih kılavuzu ile tercih yapmaları gerekmektedir. Adaylar bu kadrolara tercih yaparken aranan nitelikleri dikkatlice inceleyerek kendilerine uygun olan kadroları, puanlarını da göz önünde bulundurmak suretiyle tercih yapmalıdır. Ayrıca adaylar bu puanlarını 2 yıl boyunca ara atamalarda yani kurumsal atamalarda da kullanarak tercih yapabilirler.


4. KPSS B Memurluk Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

a. KPSS memurluk kadroları için sınav ne zaman yapılmaktadır?

KPSS B memurluk kadroları için sınav ÖSYM tarafından 2 yılda bir çift yıllarda (2016, 2018, 2020...) yapılmaktadır. Bu kadrolara girmek isteyen lisans mezunu adaylar 2018 yılının Temmuz ayında; Lise - Önlisans mezunu adaylar ise aynı yılın Eylül ayında sınava girmeleri gerekmektedir.


b. KPSS B memurluk kadrolarına atanmak için hangi sorular yanıtlanmalıdır?

KPSS B memurluk sınavında toplam 120 soru bulunmaktadır. Soru dağılımları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.



c. KPSS B memurluk sınavına son sınıf öğrencileri de girebilir mi?

Sınav sonuçlarının geçerli olduğu 2 yıl süresince mezun olabilecek durumdaki adaylar KPSS B memurluk sınavına girebilirler.


d. KPSS B memurluk atamaları nasıl yapılır?

KPSS B memurluk atamaları merkezi ve kurumsal atama olmak üzere iki farklı şekilde yapılır.


e. KPSS B memurluk "merkezi atamaları" ne zaman yapılmaktadır?

KPSS B memurluk merkezi atamaları, 2 yıl boyunca Kasım ve Haziran aylarında yapılmaktadır.


f. KPSS B memurluk "kurumsal atamaları" ne zaman yapılmaktadır?

KPSS B kurumsal atamaları, ilgili kurumların belirleyeceği tarihlerde yapılır.


g. KPSS B memurlukta yabancı dil sınavının önemi nedir?

Yabancı dil sınavı adayların tercihine bağlıdır.


h. KPSS B kadrolarına atanmak için hangi puan türleri kullanılmaktadır?

KPSS B kadroları için gerçekleştirilen atamalarda Lisans mezunu adaylar için P3, Önlisans mezunu adaylar için P93, Lise mezunu adaylar için P94 puan türleri geçerli olmaktadır.


ı. KPSS B memurluk atamalarında yaş sınırı var mıdır?

Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar devlet memuru olabilirler. B grubu kadrolar için üst yaş sınırı yoktur. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler ise en az 15 yaşını doldurmuş ve mahkeme kararı ile reşit kılınmış olmak şartı ile devlet memurluklarına atanabilirler.


i. KPSS B'den başka sınav yapılır mı?

Merkezi atamalarda ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanır. Fakat kurumsal atamalarda ayrıca mülakat yapılabilir.

Konular

Top