KPSS a grubu nedir kimler girebilir?
KPSS a grubu nedir kimler girebilir?
KPSS A Kadrosu Nedir, Kimler KPSS A Kadrosuna Başvurabilir? Her yıl yapılan Kpss A grubu sınavına yönelik bu makalemizde, A grubu ile ilgili birçok sorunuza cevap bulabileceksiniz.
(A) grubu kadrolar; mesleğe kamu personel seçme sınavının ardından kurumların kendi özel mevzuatları gereğince gerekli puanı almış adaylar arasında yapılan özel yarışma sınavı (yazılı ve sözlü) ile yardımcı (stajyer) olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. (Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı vb. gibi)
Yani bu kariyer kadrolarını seçebilmek için ilgili kpss puanını almak, sonrasında da kurumların kendi açmış olduğu sınavlara ve mülakatlara girmek gerekmektedir.
Kpss, (A) Grubu kadrolara kadrolara atanacaklar atanacaklar için kurumlar kurumların kendi mevzuatına göre düzenleyecekleri giriş sınavına kabul edilecekleri belirlemek amacıyla kullanılacak puanları sağlar.
Sınavın geçerlilik süresi ne kadar?
Sınav sonuçlarının 2 yıl boyunca geçerli olduğu A grubu kadrolara sadece üniversite mezunları (lisans) veya bir lisans programından iki yıl içinde mezun olabilecek durumda olanlar girebilir.
Hangi bölüm mezunları başvurabilir?
Önceden sadece hukuk, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültesinin başvurduğu ve genellikle o bölüm mezunlarına yönelik açılan kadrolara, artık neredeyse tüm fakülte mezunlarından memur alımı yapılmaktadır. Mühendislik fakülteleri gibi teknik programlardan mezun olanlarla matematik, fizik gibi fen edebiyat fakültesi mezunlarına yönelik müfettişlik, uzman yardımcılığı vb. kadrolara artık bu bölüm mezunlarından da alım yapılmaktadır.
Birkaç örnek verecek olursak;
Sağlık Bakanlığı müfettiş yardımcılığına; kimya mühendisler, kimyagerler, sağlık idaresi yüksekokulu mezunları,İller Bankası uzman yardımcılığına; İşletme, İktisat, Hukuk, Bankacılık, Maliye, Kamu Yönetimi, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Mimarlık mezunları,
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı müfettiş yardımcılığına; Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Bitki Koruma Bölümü, Zootekni Bölümü) ve) Veteriner Hekim olanlar,
Gümrük Müsteşarlığı gümrük uzman yardımcılığına; Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İİBF Fakülteleri veya Mühendislik Fakültelerinin lisans veya dengi programları ile Matematik ve İstatistik lisans programlarının veya dengi programların birinden mezunları,
Kalkınma ajansı uzmanlık kadroları için, iktisat, maliye, işletme, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, şehir ve bölge planlama ile mühendislik mezunları başvurabilir.
Güncel: KPSS puanlarının geçerlilik süreleri değişti. KPSS sonuçlarına ilişkin alınan Bakanlar Kurulu kararına göre yeni bir sınav yapılmaması halinde bir öncesi puanlar geçerli olacak. Bu düzenleme 2018'de KPSS olmayacak mı sorularını getirdi.
Kamu Personel Seçme Sınavı-KPSS kapsamında yeni bir sınav yapılmaması durumunda sonuçlar, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olacak.
Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkındaki Genel Yönetmeliğe ilişkin değişiklik içeren Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, KPSS, sonuçların açıklanmasından itibaren iki yıl, öğretmen adayları için ise KPSS'de elde edilecek puan bir yıl geçerli olacak. Yeni bir sınavın yapılamaması durumunda ise sınav sonuçları, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olmaya devam edecek. Geçici maddeye göre ise A grubu kadrolara ilişkin sınav başvurularında kullanılan 2016 KPSS puan türlerinin geçerlilik süresi bir yıl olacak.
KPSS 2018 lisans Kılavuzunu İndirmek için Buraya Tıklayın
KPSS 2018 lisans Başvuru İşlemlerini Yapmak için Buraya Tıklayın
2018-KPSS Değişiklikler
2018-KPSS Oturum Bilgisi
2018-KPSS Puan Türleri
Konular
- Memurlar kıdem tazminatı alır mı?
- Güvenlik soruşturması olumsuz çıkan bir aday, yeniden KPSS tercihinde bulunabilir mi?
- Derece yükselmesinde boş kadro olması şart mıdır?
- KPSS ile KİT'e atananlar 3 yıl başka kuruma geçemeyecek mi?
- 2018/2 KPSS tercihlerinde, bilgisayar sertifikası şartı nasıl olacak?
- 4B kadro statüsü nedir?
- KPSS 2018/2'de boş kalan kadro sayısı açıklandı mı?
- KPSS'de başvuran sayısı düşüyor mu?
- KPSS ile öğretmen atamadaki yeni sistem adayları mağdur eder mi?
- KPSS-2018/9 Tercih Kılavuzu Yayımlandı
- 2018 EKPSS Sınavı Hangi Tarihte Yapılacak?
- KPSS-2018/9 Yerleştirme Sonuçları Belli Oldu
- Engelli işçi alımında hangi puan kullanılmakta, ilanlar nerede yayınlanıyor?
- EKPSS yerleştirme takvimi açıklandı
- Taşerona kadro KPSS adaylarına haksızlık değil mi?
- KPSS'siz özel harekat polisi alımına devam mı?
- EKPS'ye aynı anda iki öğrenimden birden başvurmak mümkün mü?
- Yetiştirme yurdunda kalan çocukların ataması nasıl yapılıyor?
- KPSS ile atanan gencin askerlik şartını taşımıyor diye hakkı yanar mı?
- Atama izni sayısı KPSS ile alım anlamına gelir mi?
- Engelli öğretmen alımı nasıl oluyor?
- EKPSS Branş Sıralamaları Güncellendi
- Ücretli öğretmene KPSS'siz sözleşmeli atama yapılabiliyor mu?
- ÖSYM EKPSS tercih sonuçlarını ne zaman açıklayacak?
- EKPSS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?
- 2018/1 EKPSS ile yerleşenlerden hangi belgeler isteniyor?
- KPSS-2018/4 Tercih Kılavuzu ve Tablolar Yayımlandı
- 2018 EKPSS Temel Soru Kitapçıkları ve Yanıt Anahtarları (%10)
- MEB’den KPSS dershanesi
- MEB KPSS'ye hazırlık kurs programları hazırladı