KPSS nedir?
KPSS nedir?
Kamu Personel Seçme Sınavı kısatlmasıyla KPSS, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel seçmek için ÖSYM tarafından yapılan sınavdır. Bu sınav, "Genel Yetenek", "Genel Kültür", "Yabancı Dil", "Eğitim Bilimleri", "Hukuk", "İktisat", "İşletme", "Maliye", "Muhasebe", "Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler”i, "Ekonometri", "İstatistik", "Kamu Yönetimi" ve "Uluslararası İlişkiler" gibi farklı sınavlardan oluşmaktadır.
KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) nedir?
KPSS nedir, KPSS sınavına kimler katılabilir, KPSS A-B-C grubu kadroları hakkında bilgi, başvuru şartları, öğretmenlik sınavı ve çok daha fazlası bu yazımızda.
KPSS kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak personeli seçmek için devlet kontrolünde yapılan bir dizi sınavın genel ismidir. KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) açılımından da bunu çok rahat görebilmekteyiz. Bu sınav, “Genel Yetenek”, “Genel Kültür”, “Yabancı Dil”, “Eğitim Bilimleri”, “Hukuk”, “İktisat”, “İşletme”, “Maliye”, “Muhasebe”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler”i, “Ekonometri”, “İstatistik”, “Kamu Yönetimi” ve “Uluslararası İlişkiler” gibi kendi içerisinde farklı sınavlardan oluşmaktadır. Başvuru yapacağınız alana göre hangi sınavlara gireceğiniz değişiklik göstermektedir. Ancak herkesin ortak olarak işaretlemek zorunda olduğu alan genel kültür ve genel yetenek bölümleridir.
KPSS ilk olarak 17 Ekim 1999 tarihinde Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında ÖSYM tarafından düzenlendi. Yapılan bu sınav sadece 657 sayılı devlet memurluğu kanunu alanında gerçekleşti. Daha sonra sınavın alanı genişletirilerek öğretmenlik, sözleşmeli personel ve kariyer meslekleri için 2001 yılında Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapıldı. Daha sonra bu sınavın adı KPSS olarak 2002 yılında değiştirildi ve o tarihten günümüze aynı isim adı altında her sene yapılmaya devam ediyor.
KPSS A – B – C GRUBU KADROLAR
KPSS A grubu kadroları mesleklerinizle ilgili tercihlerinizde çıkmaktadır. B ve C grupları ise meslek dışı yapacağınız kamu başvurularında sınıflandırılması ile ortaya çıkmıştır.
KPSS-A grubu kadro ne demektir?
KPSS-A grubu kadro lisans mezunlarından genel olarak iktisadi idari bilimler fakülteleri ve buna bağlı birimlerden mezun olan adayların katıldığı, sadece KPSS puanının kullanılmadığı, özel bir yarışma sınavının da yapıldığı puan türüne verilen addır. KPSS Alan sınavına giren adayların genel kültür, genel yetenek testinin yanında pazar günü oturumunda çözdükleri hukuk, maliye, iktisat, muhasebe, işletme gibi testlerden de çözmeleri gerekmektedir. KPSS-A Grubu Kadro müfettiş yardımcısı , uzman yardımcısı , kaymakam adaylığı gibi kadroları kapsamaktadır. Ancak bu kadrolara başvuru yapılabilmesi için aksi belirtilmedikçe yarışma sınavlarına katılınması zorunludur. A grubu kadrolarında yabancı dil sınavına girme zorunluğu da söz konusudur. Yabancı Dil Sınavı KPSS’den bağımsız olarak yılda iki kez gerçekleştirilmektedir.
B. KPSS-B ve KPSS-C grubu kadro ne demektir?
KPSS-B grubu kadro yanlızca genel kültür, genel yetenek çözen adayların KPSS P3 puanına göre atandıkları kadro ismidir. KPSS-B grubu kadroları lisans, önlisans ve lise düzeyinde farklı olarak gerçekleşir. Atamaları da buna bağlı olarak yapılmaktadır. 190 sayılı kanun hükmünde kararnameyle belirtilen, çeşitli bakanlıklara bağlı nüfus müdürlükleri, üniversiteler, bunlara bağlı sağlık kuruluşları ve benzeri yerlerde çalışmak üzere 657 sayılı yasaya bağlı çalışmak isteyen tüm bireylerin KPSS-B grubu kadrolarına yerleşmesi beklenir. Günlük yaşantımızda genelde düz kadro, düz memurluk olarak ifade edilen kadrolar KPSS-B grubu kadroları olarak ifade edilirler.
KPSS SINAVINA KİMLER GİREBİLİR
KPSS’ye
Ortaöğretim (Lise ve dengi meslek lisesi) (KPSS/2 sınavına girmektedirler)
Ön lisans (İki yıllık meslek yüksekokulu ve iki yıllık açık öğretim) (KPSS/2 sınavına girmektedirler)
Lisans (Dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim) (KPSS/1 sınavına girmektedirler)
Yüksek lisans ve doktora diploması almış olanlar ise başvurularını lisans diploması aldıkları alandan yapmakta ve daha sonra tercihlerini bu alan üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
KPSS NASIL YAPILMAKTADIR?
Sınav cumartesi günü iki oturum şeklinde yapılmaktadır. Sabah oturumunda genel yetenek ve genel kültür sınavları toplam 120 soru ve 2 saat süre zarfında gerçekleştirilir. Öğle oturumunda ise eğitim bilimleri sınavı gerçekleştirilir. Yine 120 sorudan oluşan bu sınavın süresi 2.5 saattir.
KPSS öğretmenlik sınavı nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm eğitim kurumlarında sözleşmeli ve kadrolu ayırt etmeksizin girmesi gereken sınav türüdür. Üniversitelerin eğitim fakülteleri ve fen-edebiyat fakülteleri mezunları KPSS öğretmenlik sınavına girerler. Bu sınavda genel kültür ve genel yetenek sınavına ek olarak 120 sorudan oluşan pedagojik formasyon sınavı da gerçekleştirilir.
Bu yazımızda KPSS nedir, KPSS sınavına kimler katılabilir, KPSS hakkında bilgi, KPSS A-B-C grupları ne demektir detaylı olarak anlatmaya çalıştık. Aklınıza takılan soruları yorum olarak devlette.com editörlerine sorabilirsiniz.
Konular
- Memurlar kıdem tazminatı alır mı?
- Güvenlik soruşturması olumsuz çıkan bir aday, yeniden KPSS tercihinde bulunabilir mi?
- Derece yükselmesinde boş kadro olması şart mıdır?
- KPSS ile KİT'e atananlar 3 yıl başka kuruma geçemeyecek mi?
- 2018/2 KPSS tercihlerinde, bilgisayar sertifikası şartı nasıl olacak?
- 4B kadro statüsü nedir?
- KPSS 2018/2'de boş kalan kadro sayısı açıklandı mı?
- KPSS'de başvuran sayısı düşüyor mu?
- KPSS ile öğretmen atamadaki yeni sistem adayları mağdur eder mi?
- KPSS-2018/9 Tercih Kılavuzu Yayımlandı
- 2018 EKPSS Sınavı Hangi Tarihte Yapılacak?
- KPSS-2018/9 Yerleştirme Sonuçları Belli Oldu
- Engelli işçi alımında hangi puan kullanılmakta, ilanlar nerede yayınlanıyor?
- EKPSS yerleştirme takvimi açıklandı
- Taşerona kadro KPSS adaylarına haksızlık değil mi?
- KPSS'siz özel harekat polisi alımına devam mı?
- EKPS'ye aynı anda iki öğrenimden birden başvurmak mümkün mü?
- Yetiştirme yurdunda kalan çocukların ataması nasıl yapılıyor?
- KPSS ile atanan gencin askerlik şartını taşımıyor diye hakkı yanar mı?
- Atama izni sayısı KPSS ile alım anlamına gelir mi?
- Engelli öğretmen alımı nasıl oluyor?
- EKPSS Branş Sıralamaları Güncellendi
- Ücretli öğretmene KPSS'siz sözleşmeli atama yapılabiliyor mu?
- ÖSYM EKPSS tercih sonuçlarını ne zaman açıklayacak?
- EKPSS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?
- 2018/1 EKPSS ile yerleşenlerden hangi belgeler isteniyor?
- KPSS-2018/4 Tercih Kılavuzu ve Tablolar Yayımlandı
- 2018 EKPSS Temel Soru Kitapçıkları ve Yanıt Anahtarları (%10)
- MEB’den KPSS dershanesi
- MEB KPSS'ye hazırlık kurs programları hazırladı